مساحت استان اصفهان
استان اصفهان با مساحت 107045 كیلومتر مربع ( معادل حدود 6 درصد از مساحت كشور ) بین 30 درجه و 42 دقیقه تا 34 درجه و 27 دقیقه عرض شمالی و 49 درجه و 38 دقیقه تا 55 درجه و 32 دقیقه طول شرقی در بخش مركزی ایران در جلگه ای حاصلخیز و پربركت واقع شده و به طور خلاصه می توان گفت اكثر شهرها و روستاهای آن حاصل جریان زاینده رود است . شكل استان از لحاظ گسترش در امتداد طول و عرض جغرافیایی به گونه ای است كه میانگین طول آن حدود 532 كیلومتر و عرض استان برابر با 405 كیلومتر می باشد.
استان اصفهان از شمال به استان های مركزی ، قم و سمنان ، از جنوب به استانهای فارس و كهگیلویه و بویراحمد ، از مشرق به استانهای یزد و خراسان و از غرب به استانهای لرستان و چهارمحال و بختیاری محدود می شود .
تقسیمات استان اصفهان
بر اساس آخرین تقسیمات كشوری در سال 1388 استان اصفهان دارای 23 شهرستان ، 45 بخش ، 98 شهر و و 720 دهیاری می باشد.
جمعیت استان اصفهان
جمعیت استان اصفهان طبق نتایج سرشماری نفوس و مسكن در سال 1390، برابر با 4815863 نفر، شامل 2451647نفر مرد و 2364216نفر زن بوده كه در 1410236خانوار زندگی می كنند .
جمعیت ساکن در نقاط شهری 4111355 نفر و جمعیت ساکن در نقاط روستایی 704508 نفر می باشد.
آب و هوای استان اصفهان
آب و هوای استان از نوع بیابانی است كه وجود رشته كوههای زاگرس در قسمت غرب آن مانع نفوذ رطوبت به نواحی مركزی و شرق استان می گردد . از طرفی وجود نواحی پست و كویری شرق استان هوای بخش وسیعی از آن را تحت تاثیر خود قرار می دهد .
متوسط بارش سالیانه استان 160 میلی متر و متوسط بارش شهر اصفهان حدود 120 میلی متر است . تنوع رژیم حرارتی در استان تحت تاثیر مناطق كوهستانی و كویری و وزش بادهای غربی است به طوری كه میانگین درجه حرارت سالانه در مناطق غرب و جنوب به حدود 4 درجه سانتیگراد می رسد . در بین مناطق استان ، خور با میانگین دمای سالانه 19 و نیم درجه سانتی گراد گرمترین و سمیرم با دمای میانگین سالانه حدود 10 درجه سانتیگراد سردترین منطقه استان اصفهان می باشد .
چندین رودخانه از جمله رودخانه های ماربر در سمیرم ، مرغاب نجف آباد ، گلپایگان و غیره در سطح استان جریان دارد اما یكی از بزرگترین رودخانه های داخلی فلات مركزی ایران زاینده رود است كه از ارتفاعات زردكوه بختیاری سرچشمه گرفته و سپس با جهت غرب به جنوب شرق استان به تالاب گاوخونی واقع در شهر اصفهان می ریزد و نقش بسزایی در طراوت و شادابی و سرسبزی محیط شهرهای همجوار به ویژه از نظر محیط زیست و اقتصادی ایفا می كند .
آثار تاریخی استان اصفهان
آثار معماری ارزشمندی كه از ادوار مختلف تاریخ اصفهان بر جای مانده است در زمره عالی ترین و كم نظیرترین آفرینشهای جهان به شمار می روند . رمز و راز شكوه جاودانه فرهنگ و تمدن اصفهان را ازیك سو باید در پیشینه تاریخی و خلق آثار شگفت انگیز معماری و شهرسازی و نیز هنرهای زیبایی جستجو كرد كه هر یك از آنها همچون فانوسی در گذرگاه تاریخ این مرزو بوم می درخشیده و هیچگاه در برابر تندباد حوادث تاریخی خاموش نشده اند و از سوی دیگر اینچنین اعتلای ماندگاری را باید مولود مساعد بودن موقعیت تاریخی ، اقلیمی و فرهنگی خطه پهناور استان اصفهان دانست كه این شهر در مركزیت آن واقع شده است.
آثار مهم تاریخی ومشهور مناطق دیدنی استان اصفهان
مسجد جمعه اصفهان(جامع) - میدان امام اصفهان(نقش جهان) - مسجد امام - مسجد شیخ لطفالله - عمارت عالی قاپو- عمارت توحید خانه - تالار تیموری - كاخ چهلستون - مدرسه چهارباغ - پل ا... ورد یخان (سی وسه پل) - پل خواجو - پل شهرستان - منارجنبان - كلیسای وانگ - آبشار سمیرم - بازار – کاروانسرا ها – برج های کبوتر – گرمابه ها – باغ ها – آرامگاه تخت فولاد – موزه ها - باغ پرندگان – باغ قدیر – باغ گل ها - کوه صفه و...
وضعیت صنایع دستی استان اصفهان
در استان اصفهان 178 رشته از لحاظ تولید صنایع دستی ثبت شده است و بیش از 60 رشته در حال تولید و ارائه به بازار می باشد . (مقام اول كشور) . صنایع دستی استان اصفهان شامل خاتم سازی - مینا كاری - مینیاتور سازی- منبت كاری - قلاب دوزی نقاشی وتذهیب - سكمه دوزی - ملیله سازی - خراطی - نمد مالی - پوست دوزی - نقره سازی - قلمزنی - قلمكاری - كاشی وسرامیك - - قالی بافی - زری دوزی و ... می باشد .